Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πραγματοποιήθηκε στη Βέροια η Ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ - ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ
Στη Βέροια βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 26/11 ο Μανώλης Σφακιανάκης, Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και αξιωματικοί, επιστημονικοί συνεργάτες της ίδιας υπηρεσίας, με αφορμή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Χώρο Τεχνών, με θέμα...
την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο». Την Ημερίδα διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Γιώργος Τουλίκας, η Διευθύντρια Β/θμιας εκπαίδευσης Αναστασία Μαυρίδου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης, ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Διονύσιος Κούγκας, καθώς και ο Απόστολος Μούρτης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας, ο οποίος ανέλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν καθηγητές και μαθητές σχολείων της Βέροιας, στους οποίους ο κ. Σφακιανάκης απευθύνθηκε με αμεσότητα και ειλικρίνεια, προκειμένου να τους μεταδώσει με τον καλύτερο τρόπο τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο. 
«Δε θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε το διαδίκτυο. Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ΝΑΙ στη χρήση υπολογιστών και tablet από τα παιδιά. Είμαστε όμως εδώ για να σας μεταφέρουμε εμπειρίες συμμαθητών σας που δεν άκουσαν τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές». 
Αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο:
1) Δεν υπάρχει ανωνυμία
2) Ό,τι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο (φωτογραφίες, status κτλ) μένει για πάντα
3) Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δεν είναι αλήθεια
4) Δεν είμαστε απόλυτα προστατευμένοι όσα φίλτρα και αν διαθέτουμε. Ασφάλεια έχουμε μόνο όταν βγάλουμε την πρίζα.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ομάδας του κ. Σφακιανάκη, αξιωματικοί Όλγα Γαλάνη και Μαρία Γρουστίδου, ανέπτυξαν τα θέματα της παιδικής πορνογραφίας, του cyber bullying, των διαδικτυακών αυτοκτονιών, του εθισμού στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ο κ. Σφακιανάκης κατέθεσε σχετικά παραδείγματα, εμπειρίες και σοκαριστικές περιπτώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Υπηρεσία του.
«Σώζουμε συμμαθητές σας κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά, τόσο από απόπειρες απαγωγής ή παιδικής πορνογραφίας όσο και από αυτοκτονίες. «Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας μας, καταφέραμε να σώσουμε μέσα σε 8 λεπτά, κορίτσι που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ η μητέρα του στο διπλανό δωμάτιο νόμιζε ότι κοιμόταν». Αναφέρθηκε και σε αρκετές περιπτώσεις ανδρών, ακόμα και ηλικιωμένων, που προσποιούμενοι τους ανήλικους, αποπλανούσαν ανήλικα κορίτσια μέσω των κοινωνικών δικτύων. «Μην μιλάτε με αγνώστους και μην κλείνετε ραντεβού στο διαδίκτυο. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος κρύβεται πίσω από την οθόνη».
Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. είναι LEADER στην Ευρώπη για 3 βασικά κομμάτια, την παιδική πορνογραφία, τα mallware (κακά λογισμικά) και το cyber security (ηλεκτρονικές πληρωμές και πιστωτικές κάρτες). «Είμαστε leader στην Ευρώπη και έχουμε άμεση και άψογη συνεργασία με τις ανάλογες υπηρεσίες γιατί οι επιτυχίες μας και η εργασία μας έχει χτίσει εμπιστοσύνη. Χτίσαμε μια επιστημονική ομάδα που εργάζεται χωρίς να κοιτάει το ρολόι ούτε την τσέπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης.












ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ