Quantcast

http://picasion.com/

Χώρις σύνταξη ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ

Κατάργηση της κατώτατης σύνταξης για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε, ύστερα από τη διαδικασία διαβούλευσης, στη Βουλή τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Με το νομοσχέδιο έρχονται μια σειρά αλλαγών στο ασφαλιστικό ενώ, παράλληλα, καταργούνται διατάξεις που είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση στο επτάμηνο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Έτσι καταργείται η πρόβλεψη για χορήγηση...
και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες Έλληνες και ομογενείς. Παράλληλα αλλάζει ο τρόπος καταβολής των κατώτατων ορίων στο Δημόσιο, ώστε αυτά να δίδονται μόνο στα 67 για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και εξής. Οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν συντάξεις με βάση τις εισφορές τους. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (67% και άνω κ.ά.), καθώς και συντάξεις χηρείας

Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει:

*Την χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες έλληνες και ομογενείς.

*Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους.

*Τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση, επανέρχεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στις 20.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ. Το ταμείο των μηχανικών ήδη έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εργασίας .

*Τη μείωση των υπέρμετρα αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011, σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εσόδων του.

*Τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

*Καταργείται ακόμη η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα, έως τις 30 Ιουνίου 2017, να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.

*Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.

*Καταργείται επίσης η δυνατότητα του ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων. Η κατάργηση του υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΕ που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις αφήνει εκτεθειμένα τα επικουρικά τα οποία πλέον χωρίς αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο και χωρίς κρατική χρηματοδότηση θα οδηγηθούν στην εφαρμογή του «μηδενικοί ελλείμματος» και σε νέες συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ