Quantcast

http://picasion.com/

Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης -Τι θα γίνει με το επίδομα;

Δύο μέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, παραμένει ακόμα άγνωστη η τιμή του, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει ακόμα στο πώς θα διαμορφωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά στην πλήρη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο λάμβαναν χιλιάδες νοικοκυριά, ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 210 εκατομμύρια, και το δεύτερο στη μείωση του... Ειδικού Φόρου Καυσίμων. Με βάση το πρώτο πλάνο της κυβέρνησης, η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα θα γίνουν περικοπές στη χορήγηση του επιδόματος, οι οποίες είτε θα αφορούν στο 50% του ύψους του βοηθήματος είτε στην αυστηροποίηση των κριτηρίων ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Το δεύτερο πλάνο της κυβέρνησης θέλει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να μειώνεται κατά 35%, σε αυτό όμως περιλαμβάνεται πλήρης κατάργηση του επιδόματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 0,85 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, το πρώτο σενάριο το θέλει να μειώνεται από τα 35 λεπτά στα 18 λεπτά, με την ταυτόχρονη εισαγωγή όμως πιο αυστηρών κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Το άλλο σενάριο θέλει το επίδομα να καταργείται πλήρως και να υπάρξει ελάφρυνση μέσω μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 33 λεπτά το λίτρο στα μόλις 10 λεπτά το λίτρο, μέτρο που θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών.

Το τρίτο σενάριο αφορά στη μείωση στο μισό του επιδόματος και στην ταυτόχρονη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 23 λεπτά το λίτρο, ώστε να μειωθούν και οι φόροι που εισπράττονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ