Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σε εκδηλώσεις στη Ρόδο συμμετείχε ο Μ.Α.Σ. Καλλιθέας

Στη Ρόδο βρέθηκε ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος (Μ.Α.Σ.) Καλλιθέας από 27 - 30 Αυγούστου, προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τερψιχόρη», για να συμμετάσχει στις γιορτές του Αϊ-Γιάννη στις Καλυθιές, και Γιαπρακιού στη Σάλακο. Την αποστολή του συλλόγου υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο το Δ.Σ. του συλλόγου της Τερψιχόρης και καταλύσαμε σε ξενοδοχείο στο Φαληράκι...
Την Παρασκευή το βράδυ ήμαστε σε μια πανέμορφη τοποθεσία, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη, περιστοιχισμένο από πλούσια βλάστηση πευκοδάσους και τελείται με ξεχωριστή κατάνυξη υπαίθρια η Λειτουργία με την παρουσία πολλών ιερέων και πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας το θρησκευτικό αίσθημα και μια παράδοση που μεταφέρεται από παλιά με ξεχωριστό τρόπο σ'αυτή την πανέμορφη γωνιά του τόπου μας.
Στη συνέχεια, η αιγαιοπελαγίτικη και η ποντιακή μουσική μαζί με τις χορευτικές φιγούρες του ΜΑΣ Καλλιθέα και του τοπικού συλλόγου μαγνήτισαν τα βλέμματα όλων. Ακολούθησε γλέντι για όλους τους επισκέπτες και του προσκυνητές μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το επόμενο βράδυ, συμμετείχαμε στη γιορτή Γιαπρακιού στη Σάλακο, που γίνεται με σκοπό να τονιστεί η παραδοσιακή κουζίνα. Γιαπράκια είναι το δικά μας ντολμαδάκια. Οι Ροδίτες δίνουν όπως μάθαμε, μεγάλη σημασία στα πανηγύρια του νησιού, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και κομμάτι της τουριστικής προβολής του. 
Ξαφνιαστήκαμε όταν βρεθήκαμε μπροστά σε πάνω από 3.000 κόσμο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του Δημάρχου Ρόδου, τοπικών αρχών και τοπικών τηλεοπτικών καναλιών. Κοντά μας βρέθηκε και ο σύλλογος Ποντίων Ρόδου με αρκετά μέλη του. Το πανέμορφο πρόγραμμα της χοροδιδασκάλου μας Ράνιας Τοπαλίδου και η ικανότητα του χορευτικού, μαζί με την ξεχωριστή φωνή του τραγουδιστή μας Παύλου Καγκελίδη και των καλλιτεχνών Χρήστου Βαρύτιμου στη λύρα και Νίκου Γιαγτζόγλου στο νταούλι ενθουσίασαν τον κόσμο, που ξεσπούσε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Μοναδικές στιγμές ζήσαμε όλοι μας καθώς εκεί ήταν και 200 ομογενείς από την πολύπαθη Μαριούπολη της Ουκρανίας, φιλοξενούμενοι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Έκδηλη η συγκίνηση στα πρόσωπά τους και έντονο το ξέσπασμα στο άκουσμα των στίχων του τραγουδιού - «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο». Πολλοί από αυτούς μας αγκάλιασαν με δάκρυα χαράς και φωτογραφήθηκαν δίπλα μας.

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όταν μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά του συλλόγου μας τη χαρά και την εμπειρία αυτών των στιγμών, τη γνώση του πολιτισμού και της παράδοσης άλλων περιοχών της Πατρίδας μας, τη δυνατότητα επαφών και γνωριμιών με παιδιά άλλων συλλόγων.
Για τα μέλη του συμβουλίου της Τερψιχόρης ό,τι και να πει κανείς θα είναι λίγο. Μαζί μας κυριολεκτικά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ· εκδρομή στη Λίνδο, επισκέψεις στην πόλη της Ρόδου, νυχτερινή βόλτα στην απαράμιλλη ομορφιά του παλιού ενετικού κάστρου ήταν μέρος από τη ζεστή φιλοξενία που μας επεφύλαξαν, και περιμένουμε να έρθουν του χρόνου για να τους την ανταποδώσουμε με όλη μας την καρδιά. Ξεχωριστή επίσης και η ποντιακή μορφή του κου Λάζαρου Μαχαιρίδη που γνωρίσαμε εκεί - ζει και δραστηριοποιείται στη Ρόδο τα τελευταία 40 χρόνια - τόσο μεγάλη ήταν η χαρά του, ώστε μας προσέφερε ένα πλούσιο γεύμα στο μαγαζί του κάτω από του ήχους της ποντιακής μουσικής.

Ιδιαίτερα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους προαναφερόμενους ξεχωριστούς καλλιτέχνες μας, γιατί με την αφιλοκερδή συμμετοχή τους βοηθούν πάντα το σύλλογο στις εκδηλώσεις που κάνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ