Quantcast

http://picasion.com/

Γιώργος Αρβανίτης: «Η πρώτη μέρα στο σχολείο χωρίς προετοιμασία. Η ίδια ανασφαλής κατάσταση»

Σε δημοσίευμα που αφορά μια «συνταγή» του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προτείνει πως πρέπει να ακολουθήσουμε οι γονείς ώστε η πρώτη μέρα στο σχολείο να είναι μια πραγματική γιορτή για τα παιδιά μας, θα ήθελα να προσθέσω και μια «συνταγή» που πρέπει να ακολουθήσουν η πολιτεία και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Καταρχήν τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε:1. Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς να μην υπάρχει κανένα κενό σε θέση εκπαιδευτικού (κάθε σχολική χρονιά ξεκινάει με εκπαιδευτικά κενά).
2. Τις πρώτες μέρες και με σωστό τρόπο να δοθούν όλα τα βιβλία.
3. Οι χώροι του σχολείου πρέπει να είναι ασφαλείς, να έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και η συντήρηση αυτών. Πρέπει να μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών και η υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης από όλους τους φορείς που σχετίζονται με αυτή.
4. Θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η έγκαιρη, ασφαλής και δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τις Σχολικές Μονάδες. (Άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης για τις μεταφορές των μαθητών. Η υποχρέωση αυτή του κράτους μεταφέρεται στις πλάτες των Γονέων).
5. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η καθαριότητα και η υγιεινή των σχολικών μονάδων. (Δεν υπάρχουν καθαρίστριες στην πλειοψηφία των σχολείων, ενώ είναι στον αέρα οι συμβάσεις τους).
6. Φύλαξη των σχολικών μονάδων για την ασφάλεια των μαθητών και της σχολικής περιουσίας.
7. Κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες μέσω της παράλληλης στήριξης, της ειδικής αγωγής, των ψυχολόγων και γενικά την ύπαρξη ενός μηχανισμού, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά αυτές τις καταστάσεις.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι πολλά περισσότερα, για να διαμορφώσουν και να εξασφαλίσουν την ολοκληρωμένη και σωστή μόρφωση και διαπαιδαγώγηση όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
άρθρο 16
1.Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.


2.Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους.

4.Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.

Καλή Σχολική Χρονιά στα Παιδιά μας.
Αρβανίτης Γιώργος

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ημαθίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ