Quantcast

http://picasion.com/

Αυτή είναι η ζωή του Θεόδωρου Καρυπίδη (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Αφιέρωμα στον Ημαθιώτη επιχειρηματία Θεόδωρο Καρυπίδη δημοσίευσε η εφημερίδα «Δημοκρατία της Κυριακής», στο οποίο αναφέρονται πολλά στοιχεία για τον μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της ΠΑΕ Βέροια και υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού Άρη Θεσ/νίκης. Το αφιέρωμα το οποίο υπογράφει η οικονομική συντάκτρια της εφημερίδας Μαρία Μαθιοπούλου, αναφέρει αναλυτικά για τον Ημαθιώτη επιχειρηματία και την Karipidis Bros τα εξής:  
Στα 36 του ο Θεόδωρος Καρυπίδης, που ξεκίνησε μαζί με την αδελφή του (πριν από 14 χρόνια) κυριαρχεί στον κλάδο και έχει μπει δυναμικά στο λιανεμπόριο με την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης. Είναι μόλις 36 χρονών, έχει όμως εδώ και καιρό στεφθεί... βασιλιάς της παλέτας. Ο τίτλος δεν είναι σχηματικός ούτε τυχαίος, αφού η εταιρία του είναι σήμερα leader στον κλάδο των ξύλινων παλετών στην Ελλάδα, ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν πριν από 14 χρόνια.
Ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Θεόδωρος Καρυπίδης της Karipidis Bros (με διακριτική επωνυμία Karipidis Pallets) είναι μαθημένος στα δύσκολα, βλέπει μπίζνες παντού και συνηθίζει να θέτει υψηλούς στόχους. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός με το mega deal εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης και τη συνεργασία με την Carrefour Μαρινόπουλος, ενώ τον τελευταίο καιρό η αναγνωρισιμότητά του χτυπά κόκκινο, αφού είναι το νέο αφεντικό του Αρη, με φιλόδοξα σχέδια να ανεβάσει την «κιτρινόμαυρη» ομάδα στην κορυφή. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν, εκτός τις παλέτες, και το εμπόριο αγροτικών ειδών και τροφίμων, με τον τζίρο της εταιρίας του από τα δύο αυτά διαφορετικά πεδία να εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος τα 70.000.000 ευρώ.
Οι προσπάθειες
Στην Karipidis Bros απασχολούνται 40 άτομα, ενώ στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ των 142 καταστημάτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του νεαρού επιχειρηματία εργάζονται 1.400. Από πέρυσι που απέκτησε την αλυσίδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, με τη βοήθεια και του ομίλου Μαρινόπουλου, για να την εξυγιάνει, αφού την πήρε φορτωμένη με οικονομικά βάρη και προβλήματα. Πάντως πλέον είναι έτοιμος και για νέες εξαγορές σούπερ μάρκετ, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ο Θεόδωρος Καρυπίδης πιστεύει στην πολλή δουλειά αλλά και στην τύχη, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση βλέπει ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες και πολύ επιχειρείν. Παρά την επιτυχημένη πορεία του στον επιχειρηματικό στίβο, και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, τα μυαλά του δεν έχουν πάρει αέρα, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν.


Ενδεικτικό είναι ότι μένει με την οικογένειά του στην Ειρηνούπολη Ναούσης, στον νομό Ημαθίας, με το σπίτι του μάλιστα να βρίσκεται μια ανάσα από το εργοστάσιό του. «Οταν είσαι αγωνιστής, καθημερινά στην πρώτη γραμμή, δεν υπάρχει λόγος να επιδεικνύεσαι ή να προκαλείς. Μιλά η δουλειά σου» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία». Εχει πάντως κι εκείνος τις αδυναμίες του, που δεν είναι άλλες από την αγάπη του για το κομψό ντύσιμο, τα ακριβά αυτοκίνητα και την ταχύτητα, αλλά και το πάθος του για το ποδόσφαιρο. Η επιχειρηματική ενηλικίωση του Θεόδωρου Καρυπίδη έγινε κυριολεκτικά εν μια νυκτί και με δραματικό τρόπο. Αλλωστε, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του σε ηλικία μόλις 49 ετών, 
και λόγω των οικονομικών προβλημάτων της επιχείρησης που διατηρούσε, ο 22χρονος τότε υιός Καρυπίδης πήρε τα ηνία της οικογένειας και μαζί με την αδελφή του Ειρήνη, έναν χρόνο μεγαλύτερη, αποφάσισαν να κάνουν ένα καινούργιο επιχειρηματικό ξεκίνημα, με ζητούμενο να επιβιώσουν. Ιδρυσαν έτσι το 2001 την εταιρία με τις παλέτες, με έδρα στη Νάουσα Ημαθίας, αξιοποιώντας την οικογενειακή τεχνογνωσία τους στην επεξεργασία του ξύλου, που μετρούσε πάνω από 50 χρόνια και εστιαζόταν κυρίως στον οικοδομικό κλάδο, και βήμα βήμα κατάφεραν να τη γιγαντώσουν, ανοίγοντας το κεφάλαιο «παλέτες».
Η ενασχόληση με τις παλέτες δεν ήταν τυχαία. Τα δύο αδέλφια είδαν κενό στον κλάδο και αποφάσισαν να επενδύσουν στην προοπτική του. Μάλιστα, ο Θεόδωρος Καρυπίδης σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει τον ρόλο της αδελφής του στην πορεία αυτή, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς εκείνη δεν θα είχε καταφέρει τίποτα από όσα έχει σήμερα. Οι πρώτες μεγάλες δουλειές της εταιρίας ήρθαν με τα ολυμπιακά έργα το 2004 και στη συνέχεια το νερό μπήκε στ’ αυλάκι. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Θεόδωρος Καρυπίδης ήξερε από την πρώτη στιγμή ότι το εγχείρημα θα πετύχει, θέτοντας μάλιστα υψηλούς στόχους και ρισκάροντας.
Ακόμα ένας σταθμός της εταιρίας ήταν το 2008, όταν ολοκλήρωσε επένδυση που ξεπέρασε τα 5.000.000 ευρώ για νέες παραγωγικές γραμμές στη μονάδα του, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της επιχείρησής του. Το εργοστάσιο στην Ειρηνούπολη έχει αναπτυχθεί σε μια έκταση 43 στρεμμάτων, καταλαμβάνοντας επιφάνεια επτά στρεμμάτων. Η ετήσια παραγωγή σε παλέτες είναι 1.500.000, ενώ η εταιρία διαθέτει πάνω από 250 κωδικούς στο εν λόγω προϊόν. Πελάτες της μάλιστα είναι μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας σε όλους τους κλάδους. Πέρα από τις παλέτες, η επιχείρηση διαθέτει και πριστή ξυλεία, αλλά και pellets και briquettes. Μάλιστα η Karipidis Bros έχει δύο πριστήρια σε Σλοβακία και Μαυροβούνιο, που την προμηθεύουν με ξύλα. Στο κομμάτι των αγροτικών ειδών ο Θεόδωρος Καρυπίδης μπήκε το 2013 με μεγάλη ορμή, η οποία
συνεχίζεται έως σήμερα και αναμένεται να λάβει νέες διαστάσεις το προσεχές διάστημα, αφού σχεδιάζει ένα φιλόδοξο εξαγωγικό άνοιγμα. Οι προκλήσεις όμως για τον νεαρό επιχειρηματία δεν σταμάτησαν εκεί. Το 2014 εξαγόρασε την πολύπαθη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης, σε μια συμφωνία που είχε άρωμα και από Carrefour Μαρινόπουλος, αφού υπήρξε στρατηγική συνεργασία ώστε τα καταστήματα να γίνουν franchise υπό τη σκέπη του αθηναϊκού ομίλου. Η κίνησή του να μπει στον κλάδο του λιανεμπορίου ήταν μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της Karipidis Bros για μόχλευση της πελατειακής της βάσης στον αγροτικό και τον μεταποιητικό τομέα.
Η βοήθεια σε άπορα παιδιά
Αυτοί που τον ξέρουν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με ευαισθησίες, που προσφέρει και στηρίζει όσους έχουν ανάγκη και κυρίως τα άπορα παιδιά. Είναι όμως από εκείνους που «δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά», αφού η φιλανθρωπία γι’ αυτόν δεν είναι μέσο επίδειξης αλλά ανάγκη και τροφή για την ψυχή. Αγαπά το επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά πάντα με έλεγχο και, παρόλο που η χώρα δεν είναι στην καλύτερή της φάση για επενδύσεις, θεωρεί πως πρέπει κι εκείνος από την πλευρά του να βοηθήσει για να σταθεί όρθια. Οι φίλοι του λένε ότι, όταν βάζει κάτι στο μυαλό του, κάνει τα πάντα για να το πετύχει και δεν φοβάται τις προκλήσεις.
Η λατρεία του για το ποδόσφαιρο και η ανάληψη της προεδρίας του Άρη
Μετά την οικογένειά του το ποδόσφαιρο είναι η μεγάλη του αγάπη. Είναι πρόεδρος του Α.Σ. Ειρηνούπολης, στον οποίο μάλιστα παίζει συχνά ως δεξί χαφ, και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχει τον αξιοποιεί για να προπονείται.
Οταν ήταν μικρότερος, δοκίμαζε τις δυνάμεις του και στο παρκέ του μπάσκετ, το ποδόσφαιρο όμως είναι το άθλημα που του έχει κλέψει την καρδιά. Με το που του δόθηκε η ευκαιρία απέκτησε την ομάδα της Βέροιας, την οποία στήριζε πάντα ως φίλαθλος, αν και είναι γνωστός για τα «ερυθρόλευκα» αισθήματά του. 

Στον δρόμο του όμως βρέθηκε πριν από λίγο καιρό ο Αρης, στον οποίο δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Θεωρεί άλλωστε πως πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα, με όλες τις προοπτικές να φτάσει στην κορυφή, ενώ εκτιμά ότι η απόφασή του να την αναλάβει και να επενδύσει σε αυτή θα στεφθεί σύντομα από επιτυχία. Ο Θεόδωρος Καρυπίδης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ενώ πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να του ανοίξει την πόρτα για νέες επιχειρηματικές δράσεις εντός και εκτός συνόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ