Quantcast

http://picasion.com/

Αφορμή να ρίξουν τις τιμές βρήκαν οι μεταποιητές

«Έµφραγµα» στην αγορά αγροτικών προϊόντων µε αλυσιδωτές επιπτώσεις που ξεκινούν από την προµήθεια αναγκαίων για την καλλιέργεια πρώτων υλών και τις καθυστερήσεις στη συγκοµιδή και φτάνουν µέχρι την αδυναµία διάθεσης των προϊόντων τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά προκαλούν οι περιορισµοί στην κίνηση κεφαλαίων που βρίσκονται σε ισχύ από την αρχή της περασµένης εβδοµάδας. Ελλείψεις σε εισροές, ακυρώσεις συµβολαίων και παραγγελιών... διακοπή εµπορικών συναλλαγών µε αποτέλεσµα προϊόντα να παραµένουν αδιάθετα στις αποθήκες ή τα ψυγεία, προβλήµατα στις µεταφορές, παύση πληρωµών για όσους παραγωγούς έχουν στα χέρια τους επιταγές που όµως, µε κλειστά τα γκισέ των τραπεζών, δεν µπορούν να εξαργυρωθούν: Πρόκειται για µερικά µόνο από τα φαινόµενα µε τα οποία βρίσκονται αντιµέτωποι οι συντελεστές του κλάδου που υποχρεούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα να λειτουργήσουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Παράγοντες της αγοράς αποτυπώνουν την κατάσταση ως µια απλή πρόγευση των επιπτώσεων ενός Grexit. Ήδη, όπως πληροφορούµαστε, σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν «παγώσει» από το προηγούµενο Σαββατοκύριακο οι αγορές λιπασµάτων, σπόρων και φυτοπροστατευτικών αφού τα καταστήµατα αγροεφοδίων δέχονται συναλλαγές µόνο µε -δυσεύρετα πλέον- µετρητά έχοντας, την ίδια στιγµή, να αντιµετωπίσουν και το «κόψιµο» των γραµµών πίστωσης από τις επιχειρήσεις-προµηθευτές τους.

∆εδοµένου ότι εκτιµάται ότι είναι θέµα χρόνου- για την ακρίβεια, µιας ή δύο εβδοµάδων- προτού γίνουν αισθητές οι πρώτες ελλείψεις σε µια σειρά από προϊόντα. «Η αγορά αυτή τη στιγµή κινείται –στο βαθµό βεβαίως που κινείται- µόνο µε στοκ καθώς οι ξένοι προµηθευτές αρνούνται να εκτελέσουν παραγγελίες αν δεν προπληρωθούν µε µετρητά», λέει στην Agrenda στέλεχος γνωστής εταιρείας λιπασµάτων. Ο ίδιος προσθέτει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις τράπεζες και τη γενικότερη οικονοµική κατάσταση έχει οδηγήσει τους οργανισµούς ασφάλισης πιστώσεων να θέσουν εκτός κάλυψης τη χώρα µας. Για τους ίδιους λόγους ελλείψεις αναµένεται να παρατηρηθούν, εφόσον το «µπλακ άουτ» των τραπεζών συνεχισθεί µαζί µε τους περιορισµούς στην κίνηση κεφαλαίων, σε ανταλλακτικά κι εξαρτήµατα αγροτικών µηχανηµάτων καθώς πρόκειται για προϊόντα στα οποία, ακριβώς λόγω του υψηλού κόστους τους, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων δεν έχουν δηµιουργηθεί αποθέµατα.

Εκτός από τις εισαγωγές, σοβαρά προβλήµατα παρατηρούνται και στις εξαγωγές. Η έλλειψη ρευστότητας, τα προβλήµατα στην προµήθεια υλικών συσκευασίας, η αδυναµία κάλυψης µεταφορικών εξόδων (σ.σ. οι µεταφορικές εταιρείες ζητούν πλέον και αυτές να προπληρωθούν τα έξοδά τους) και, τέλος, το «στίγµα» της αφερεγγυότητας που συνοδεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν τους πελάτες κι εµπορικούς εταίρους τους απρόθυµους να τους εµπιστευθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βρετανικό υπουργείο Οικονοµικών εξέδωσε οδηγία προς επιχειρήσεις που θέλουν να κλείσουν συµφωνία στην Ελλάδα, να συµβουλευθούν πρώτα την εµπορική τους ένωση ή να ζητήσουν συνδροµή νοµικών και οικονοµολόγων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ