Quantcast

http://picasion.com/

Αυξημένη ζήτηση για καλά επιτραπέζια ροδάκινα

Με καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινάει φέτος η αγορά στο επιτραπέζιο ροδάκινο, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν από το ρωσικό εµπάργκο και την έλλειψη συντονισµού της κατάστασης από τις εδώ αρχές. Όλες οι εκτιµήσεις θέλουν τη φετινή παραγωγή να είναι µικρότερη έως και 30% σε σχέση µε πέρυσι, ενώ ακόµα λιγότερα είναι τα πολύ καλά επιτραπέζια ροδάκινα, καθώς οι βροχές της άνοιξης δεν βοήθησαν στην καρπόδεση και στη σωστή ανάπτυξη του καρπού ειδικά σε κάποιες περιοχές...
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Μια µατιά στα καλά µανάβικα και στις προθήκες των σούπερ µάρκετ θα δείξει αυτές τις µέρες ότι τα πρώτα ροδάκινα που πιάνουν «στασίδι» ακόµα και στη χώρα µας είναι τα ισπανικά και πληρώνονται µε τιµή µέχρι και 4,5 ευρώ το κιλό από τους καταναλωτές. Αυτό και µόνο δείχνει µε σαφήνεια το δρόµο που οφείλει να ακολουθήσει το προϊόν στη χώρα µας, καθώς το σύνολο σχεδόν της παραγωγής προέρχεται από τη βόρεια Ελλάδα και αργεί να ωριµάσει. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα ελάχιστα επιτραπέζια ροδάκινα που καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια σε µια περιοχή κοντά στη Σκάλα Λακωνίας βγήκαν εδώ και µέρες στην παραγωγή και πληρώνονται αδρά (πάνω από 1,5 - 2 ευρώ το κιλό) σε σχέση µε τις ισχύουσες γενικότερα τιµές παραγωγού στην Ελλάδα. 

Το κακό που έκανε ο Καρασµάνης και το άλλοθι της Μόσχας

Το κακό είναι ότι την προσπάθεια ανάπτυξης της καλλιέργειας και ουσιαστικής διεύρυνσης της παραγωγικής περιόδου στη χώρα µας, ανέκοψαν τα πισωγυρίσµατα της περασµένης χρονιάς, λόγω της κατρακύλας που υπέστησαν οι τιµές, κυρίως ως αποτέλεσµα της µεγάλης και συσσωρευµένης µέσα σε λίγες εβδοµάδες παραγωγής και λιγότερο εξαιτίας του ρωσικού εµπάργκο. Ψύχραιµοι αναλυτές υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι το εµπάργκο και τα µέτρα καταγραφής των αποθεµάτων στη συνέχεια, µάλλον αποκλιµάκωσαν την πίεση στις τιµές παραγωγού.

Ζηµιά µεγάλη στο σχεδιασµό επέκτασης της καλλιέργειας και κυρίως της παραγωγικής περιόδου, έκαναν βέβαια και οι κρατικές αποζηµιώσεις που κατέβαλε στους ροδακινοκαλλιεργητές παραµονή εθνικών εκλογών η προηγούµενη κυβέρνηση. Αυτής της µορφής «εύκολα λεφτά» αποπροσανατολίζουν τους παραγωγούς και φρενάρουν κάθε σοβαρή επένδυση στον τοµέα.

Επιστρέφοντας στη φετινή εικόνα αγοράς του επιτραπέζιου, οι γνώστες του θέµατος επιµένουν ότι η αφετηρία δεν είναι κακή, οι πρώτες παραδόσεις θα πληρωθούν καλά, πολλά όµως θα εξαρτηθούν από τον χρόνο ωρίµανσης της παραγωγής. Έτσι για παράδειγµα, αν δεν πιάσουν απότοµες ζέστες και η εξέλιξη της προσφοράς είναι οµαλή, τα επιτραπέζια πυρηνόκαρπα και όχι µόνο τα ροδάκινα, µπορούν να διεκδικήσουν, τουλάχιστον τα αναµενόµενα.


∆ιελκυστίνδα πλατείας Βάθη και Μόσχας

Στο µέτωπο των εξαγωγών πάντως, την υποµονή και τον οργανωτικό προσανατολισµό παραγωγών και εξαγωγέων δοκιµάζουν οι αντικρουόµενες ανακοινώσεις για ενδεχόµενο άρσης του εµπάργκο. Λίγες ώρες πριν µπουν οι καλλιεργητές στα χωράφια, φαίνεται να έχει στηθεί ένα ιδιότυπο παιχνίδι ευθυνών µεταξύ του υπουργείου Γεωργίας και της ρωσικής οµοσπονδιακής υπηρεσίας Rosselkhoznadzor σχετικά µε το περίφηµο πρωτόκολλο το οποίο διευκολύνει τις ελληνικές εξαγωγές σε περίπτωση άρσης του αποκλεισµού. Η Rosselkhoznadzor φέρεται να έχει αποστείλει προς υπογραφή εδώ και τρεις εβδοµάδες στο υπουργείο το εν λόγω πρωτόκολλο, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόµα µεταφραστεί, όπως λένε.

Σε άµεση απάντηση το υπουργείο αρνείται όποια κωλυσιεργία και ρίχνει την ευθύνη στη ρωσική πλευρά, που δεν υπογράφει. Όλα αυτά την ώρα που το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax µεταδίδει ότι η Μόσχα εξετάζει να επιτρέψει σε 20 επιχειρήσεις (15 Ουγγρικές, 2 Κυπριακές και 1 Ελληνική) να εξάγουν, µετά τις 7 Αυγούστου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ