Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πανελλήνιος θαυμασμός για την πανέμορφη Βέροια!!!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ NEWSIT.GR
Στους πολύ εντυπωσιακούς πρόποδες του Βερμίου μας περιμένει η καταπράσινη, ειδυλλιακή και εντελώς υδάτινη Βέροια. Μια πόλη κόσμημα, που η ιστορία της συνδέεται με το νερό ακατάλυτα, και που στην επικράτειά της, αλλά και την γύρω φύση, ο ταξιδιώτης μπορεί να ζήσει μοναδικές εμπειρίες.
Ο εκπληκτικός ποταμός Τριπόταμος που διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης δημιουργεί μαγικές εικόνες με τα γεφυράκια και την κοίτη του, ενώ οι πάρα πολλές δημόσιες βρύσες με τρεχούμενο νερό είναι το σήμα – κατατεθέν της πόλης, με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Μια παμπάλαια πόλη
Η ιστορία της Βέροιας χάνεται στην αχλή των αιώνων. Με τόσα πολλά νερά υπήρξε σημαντικό σημείο κατοίκησης ήδη από την προϊστορία. Στον 19ο αιώνα έφτασε να έχει 16 κραταιούς μαχαλάδες. Η περίφημη Μπαρμπούτα, η εβραϊκή συνοικία, έχει καταγωγή από τα πρώτα ρωμαϊκή χρόνια, ενώ η συνοικία Κυριώτισσα, με τα στενά, γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια της, αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν πίνακα ζωγραφικής του 18ου αιώνα. Στην Βέροια θα συναντήσει κάποιος πάμπολλα σημαντικά βυζαντινά μνημεία, καθώς υπήρξε πολύ σημαντική πόλη σε όλη την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τα πολύ σημαντικά μουσεία της Βέροιας, 5 στον αριθμό - Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό, Εκπαίδευσης, Νεότερης ιστορίας- θα σας φέρουν σε επαφή με τον σημαντικό πολιτισμό όλης της Ημαθίας.
Πανέμορφες αποδράσεις και οικισμοί που μαγεύουν, μοναδικής αξίας βιότοποι
Πέρα από την ίδια την πόλη η φύση που ανοίγεται γύρω είναι προκλητική ια εκδρομές, ανακαλύψεις και ταξιδιωτικές συγκινήσεις. Το αναρριχητικό πεδίο του Τιμίου Προδρόμου, 11 χλμ. Από την πόλη, είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας, ενώ και οι δασικοί δρόμοι για περιήγηση με οχήματα 4Χ4 είναι μαγευτικοί. Εννοείται ότι μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο βουνού αλλά και πεζοπορία και ορειβασία στο μαγικό Βέρμιο και τα πολύ κοντινά Πιέρια Όρη. Πολύ κοντά στην Βέροια ανοίγεται ο θαυμαστός κόσμος των παραδοσιακών μακεδονίτικων χωριών. Το Κουστοχώρι, με την μοναδική πανοραμική θέα, η Κουμαριά, το Ξηρολίβαδο, αλλά και η αδελφική πόλη της Νάουσας είναι σε μια ακτίνα γύρω από την Βέροια που δεν ξεπερνάει τα 20 χιλιόμετρα, ενώ προκλητικά κοντά είναι και ο εμβληματικός χώρος της αρχαίας Βεργίνας. Καθώς κάποιος περιπλανιέται στις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας, πέρα από τις ομορφιές και τα τοπία που του επιφυλάσσει η Ημαθία, θα δει και τα περίφημα Στενά του Αλιάκμονα, μια περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Εδώ θα συναντήσουμε τα περισσότερα από τα ενδημικά είδη ζωής που υπάρχουν στην Ελλάδα! Πρόκειται για μια ανέγγιχτη γωνιά της γης, με μοναδική αξία.

Γεύσεις παράδοσης
Η Βέροια είναι βέβαια γνωστή για τα ροδάκινά της. Ωστόσο τα προϊόντα της και η γαστρονομία της είναι εξαιρετικής ποιότητας γενικότερα. Το προφίλ των γεύσεων έχει πολλές επιρροές τόσο από την καθαρά μακεδονίτικη παράδοση όσο και από την προσφυγική. Δοκιμάστε το αλμυρό και πικάντικο τυρί μπάτζο συνοδευμένο από τα κρασιά της Ημαθίας, γευτείτε τους σαρμάδες, τα μπαρμπούρια – κεφτέδες με πικάντικη γεύση - και τον φασουλονταβά, φασόλια στο φούρνο με μοναδική υφή! Τελειώστε ένα γεύμα με το άρωμα που θα σας προσφέρουν οι σιροπιαστοί λουκουμάδες, πίνοντας ένα ξηρό λικέρ από άγρια αχλάδια! Μοναδική εμπειρία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ