Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έργα 40 εκατ. ευρώ για έναν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο στην Ημαθία και πλούσια τουριστικά επταήμερα

Η πορεία των αρχαιολογικών έργων στην Ημαθία από το 2010 μέχρι σήμερα αλλά και το πλάνο της επόμενης προγραμματικής περιόδου μέχρι το 2020, με στόχο την επίτευξη ενός αρχαιολογικού τουριστικού πακέτου επτά ημερών με ενιαίο εισιτήριο ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης στο δημαρχείο Βέροιας, το πρωί του Σαββάτου. Την παρουσίαση έκανε η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη...
Στην ενημέρωση παραβρέθηκαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας Κ. Βοργιαζίδης και Ν. Κουτσογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Β. Λυκοστράτης, Αρ. Λαζαρίδης και Αθ. Σιδηρόπουλος και ο αντιδήμαρχος Νάουσας Δ. Μάντσιος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Καρατζιούλα και Θ. Τεληγιαννίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Διαμάντης και Τραπεζανλής, ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γ. Καμπούρης, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Βέροιας, της Π.Ε. Ημαθίας κ.ά.

Στην αναλυτική της εισήγηση η κ. Κοτταρίδη αναφέρθηκε σε έναν χάρτη δράσεων και 164 έργων της Υπηρεσίας ύψους 40 εκατ. ευρώ που συμβάλει ουσιαστικά στην ενιαία ταυτότητα και προβολή της Ιστορίας του τόπου. Μεταξύ αυτών:

-η ανάδειξη του έργου της Μίεζας και του αρχαίου θεάτρου της, με την κήρυξη ενοποιημένου αρχαιολογικού χώρου.

-η αποπεράτωση της Λευκόπευρας στο Βέρμιο, το ιερό της Μητέρας των θεών.

-το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας σε πλήρη αναβάθμιση, ο Άγιος Πατάπιος, η Παλιά Μητρόπολη (κορυφαίο μνημείο για τα Βαλκάνια το χαρακτήρισε) που τελειώνει τον Δεκέμβριο

-η ψηφιακή σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων σε 3D

-το ψηφιακό μουσείο για την Μέγαο Αλέξανδρο (η κ. Κοτταρίδη το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο και πιο αγαπητό της έργο, ακόμη και από το ανάκτορο των Αιγών)

-το ανάκτορο των Αιγών (αν το μνημείο επανενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 10 εκατ. το 2020 θα ολοκληρωθεί, ωστόσο από το 2016 θα διαθέτει επισκέψιμο χώρο).

-το πολυκεντρικό μουσείο (ένα σούπερ πολιτισμικό κτίριο)

 Η κ. Κοτταρίδη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πρακτικά προβλήματα όπως η σύνδεση της Βεργίνας με το αστικό δίκτυο Βέροιας, η εσωτερική κυκλοφορία στη Βεργίνα, η κακή σήμανση αναφοράς των αρχαιολογικών χώρων, η εικόνα του οικισμού και η επιμόρφωση των ανθρώπων πολιτισμού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι δήμαρχοι και ο μητροπολίτης:

Βοργιαζίδης: Πολλά και σημαντικά τα όσα ακούσαμε, θα είμαστε συνεργοί σε κάθε σας προσπάθεια και θέλουμε το ίδιο και από εσάς...

Κουτσογιάννης: Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Το ζητούμενο είναι να δούμε την περιοχή μας ως ενιαίο χώρο και πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση για τον πολλαπλασιασμό των αποτελεσμάτων.

Παντελεήμων: Έχω εκπλαγεί από την αναλυτικότητα και το πλάνο. Είμαστε τυχεροί που σας έχουμε. Απολαμβάνουμε τα όσα κάνετε και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας συνεργούμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ