Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξεκίνησε και συνεχίζεται ο 1ος Κύκλος «Βραδιές Ιστορίας»

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ
Με το θέμα «Απόκρυφα ευαγγέλια του πάθους. Από την ιστορία των κανονικών διηγήσεων στις ποικίλες θεολογικές επεξεργασίες» και εισηγητή τον επίκουρο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μόσχο Γκουτζιούδη ξεκίνησε ο 1ος κύκλος «Βραδιές Ιστορίας» που διοργανώνει το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας...
Αναπτύσσοντας το θέμα του ο εισηγητής αναφέρθηκε στη διάκριση των κανονικών Ευαγγελίων και των αποκρύφων χριστιανικών κειμένων ερμηνεύοντας τον όρο «Απόκρυφα» και τις σημασίες που αυτός έλαβε στους πρώτους αιώνες. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο χαρακτήρα και τη χρησιμότητά τους. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις διηγήσεις των κανονικών και των αποκρύφων κειμένων που αναφέρονται στο Πάθος του Χριστού. Με παράθεση διαφόρων παραδειγμάτων από το Ευαγγέλιο Πέτρου, το Ευαγγέλιο Νικοδήμου και την Αναφορά Πιλάτου παρουσίασε στοιχεία που άλλες φορές συμπίπτουν, άλλες διαφέρουν και άλλες παραλείπονται εντελώς από τις διηγήσεις των κανονικών κειμένων. Επίσης, τονίστηκε το φανταστικό στοιχείο που περιέχουν τα συγκεκριμένα κείμενα. Σκοπός της εισήγησης ήταν να διαφανούν οι μυθώδεις διηγήσεις των αποκρύφων, να κατανοηθεί η ανάγκη δημιουργίας τους σε κάποιους χριστιανικούς κύκλους και να εντοπιστεί η όποια ένδειξη ιστορικότητας που ενδεχομένως αυτά τα κείμενα περιέχουν παρά την κυριαρχία του φανταστικού στοιχείου.
Ο πρώτος κύκλος «Βραδιές Ιστορίας» συνεχίζεται την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, ώρα 20:00, στο αρχοντικό Σαράφογλου με δύο ακόμη θέματα.

Στο πρώτο θέμα ο υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ. κ. Λάμπρος Παγούνης θα αναπτύξει το θέμα «Η δίκη του Ιησού μέσα από το Ρωμαϊκό και το Εβραϊκό δίκαιο», ενώ ο μαθηματικός και θεολόγος κ. Δημήτρης Χρυσικόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «Προσεγγίζοντας τη Σταύρωση αισθητικά και ερμηνευτικά».
Οι εισηγητές και οι εισηγήσεις της βραδιάς
Ο κ. Λάμπρος Παγούνης σπούδασε Θεολογία στο τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτορας του τομέα Βιβλικής Γραμματείας, κλάδος Ερμηνευτικής Θεολογίας (Καινή Διαθήκη), στο ίδιο τμήμα.

Μέσα από το θέμα του ο κ. Παγούνης θα αναφερθεί στη δίκη που προηγήθηκε του Πάθους του Χριστού. Εντοπίζοντας και ερμηνεύοντας εδάφια του Εβραϊκού και Ρωμαϊκού Νόμου που ίσχυε τη συγκεκριμένη εποχή θα εξετάσει το κατά πόσο η συγκεκριμένη δίκη έγινε σύμφωνα με το ισχύον σύστημα δικονομίας.

Ο κ. Δημήτρης Χρυσικόπουλος είναι μαθηματικός. Παράλληλα, σπούδασε Θεολογία στο τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και από νωρίς ασχολήθηκε με την τέχνη της αγιογραφίας. Επί πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Αγιογράφων «Γεώργιος Καλλιέργης».

Στο θέμα του, με αφετηρία το ιστορικό γεγονός της Σταύρωσης, ο ομιλητής θα παρουσιάσει την εμφάνιση και εξέλιξη της εικόνας ανά τους αιώνες. Θα περιγράψει λεπτομερώς την ορθόδοξη εικόνα, τόσο από άποψη αισθητική, όσο και από δογματική. Επίσης, θα προσπαθήσει να κάνει αντιληπτή τη σύνδεση της εικόνας με τα κείμενα των κανονικών Ευαγγελίων και θα αναφερθεί στα στοιχεία της εικόνας που πηγάζουν από τις διηγήσεις των απόκρυφων ευαγγελίων και τη λοιπή γραμματεία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ