Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Βροχή» τα πρόστιμα για το τσιγάρο σε μαγαζιά της Βέροιας

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι αντικαπνιστικοί έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Βέροιας. Οι έλεγχοι και τα χρηματικά πρόστιμα που μοιράζονται τις τελευταίες ημέρες σε παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, σε πολυσύχναστα μαγαζιά της Βέροιας, χτύπησαν «καμπανάκι» και στα υπόλοιπα εστιατόρια και τις καφετέριες! Εικόνες με τασάκια που εξαφανίζονται, παρέες καπνιστών που βγαίνουν έξω από το μαγαζί για να απολαύσουν το τσιγάρο τους και υπαλλήλους που ενημερώνουν...
«συγγνώμη, αλλά καπνίζετε πλέον με δική σας ευθύνη» είναι πια γνώριμες σε όλο και περισσότερα καταστήματα στη Βέροια. Δε λείπουν φυσικά οι καφετέριες και τα εστιατόρια όπου είτε η... είδηση του αντικαπνιστικού νόμου δεν έχει φτάσει και οι χώροι εξακολουθούν να είναι πνιγμένοι στον καπνό ή οι ιδιοκτήτες διστάζουν να κάνουν συστάσεις σε θεριακλήδες θαμώνες. «Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί όμως η εφαρμογή του να είναι ευθύνη του επαγγελματία. Ο πελάτης θα πρέπει να το καταλάβει» αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης διάσημης ταβέρνας στο κέντρο της πόλης. Οπως προσθέτει, ο αντικαπνιστικός νόμος φέρνει τους επαγγελματίες αντιμέτωπους με το δίλημμα, αν θα πρέπει να απαγορεύσουν σε έναν πελάτη που το επιθυμεί να καπνίσει. «Σε μια δύσκολη εποχή, που κανένας επαγγελματίας δε θέλει να χάσει πελάτες, πώς θα τους πει να μην καπνίσουν; Δεν μπορεί να βγει στην αντιπαράθεση και να τους διώξει. Εφόσον υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί, εναπόκειται στον πολίτη η εφαρμογή του» μας τονίζει χαρακτηριστικά.


Μάζεψαν τα τασάκια!

Σε πολύβουες καφετερίες που μέχρι πρόσφατα επικρατούσε... ντουμάνι, σε ταβέρνες, ουζερί και πολυτελή εστιατόρια, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι έχουν θορυβηθεί μετά τα τσουχτερά πρόστιμα που άρχισαν να επιβάλλονται.

Τα κλιμάκια ελέγχου, δραστηριοποιούνται παντού και τα πρόστιμα επιβάλλονται άμεσα. Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και εντατικοί. Στόχος δεν είναι η τιμωρία, αλλά η ενημέρωση των πολιτών και φαίνεται πως η κατάσταση βελτιώνεται.

Τα προστίματα που έπεσαν αυτήν την εβδομάδα σε γνωστές καφετέριες της Μητροπόλεως και της Εληάς είχαν ως αποτέλεσμα η είδηση να κυκλοφορήσει αμέσως και στα υπόλοιπα καταστήματα της περιοχής. 

Παρά το... σύρμα για τους ελέγχους, αρκετοί επαγγελματίες προτιμούν ακόμα να το ρισκάρουν αντί να προβούν σε συστάσεις. «Μας τηλεφωνούν πελάτες και ρωτούν αν τους αφήνουμε να καπνίσουν για να έρθουν ή, διαφορετικά, να πάνε αλλού. Δεν μπορούμε να τους διώξουμε, οπότε απαντάμε ότι μπορούν να καπνίσουν με δική του ευθύνη», τονίζει εστιάτορας.

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν

Στο μεταξύ, οι αντικαπνιστικοί έλεγχοι αναμένεται να γίνουν πιο αισθητοί τις επόμενες ημέρες. Θα διενεργούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) όσο και σε δημόσιους χώρους όπως δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κ.λ.π. 


Από 50 έως...10.000 ευρώ τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την αντικαπνιστική νομοθεσία, πρόστιμα πρέπει να επιβάλλονται στους πολίτες που καπνίζουν καθώς και στους υπευθύνους ή ιδιοκτήτες των χώρων ή καταστημάτων όπου διαπιστώνονται οι παραβάσεις του καπνίσματος (λόγω ανοχής/ μη αποτροπής). Επίσης, στους υπευθύνους ή ιδιοκτήτες των χώρων που δε λαμβάνουν μέτρα αποτροπής του καπνίσματος (π.χ. μη ανάρτηση σήματος απαγόρευσης σε εμφανή σημεία των χώρων ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, ύπαρξη σταχτοδοχείων κ.λπ.).

Ακόμη, στους υπαλλήλους και προϊσταμένους των υπηρεσιών (Δημοσίου, τραπεζών, ιδρυμάτων, φορέων, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ.) όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.


Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 50 και φτάνουν τα 500 ευρώ για τους θεριακλήδες που καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους και 10.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι μπορεί να πληρώνουν την παράβαση ακόμη και με λουκέτο, αν την επαναλαμβάνουν. Για μια ακόμη φορά, αναμένεται να φανεί στην πράξη αν θα εφαρμοστεί ο νόμος ή θα ατονήσει μετά την είσπραξη των πρώτων προστίμων, όπως συνέβη στο παρελθόν...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ