Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ημαθιώτικες προεκλογικές «σφήνες»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ
Τα κομματικά επιτελεία θα περάσουν όχι ξεκούραστα αλλά ξεχωριστά Χριστούγεννα. Η πιθανότητα πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τα τέλη του Γενάρη τα αναγκάζει εκ των πραγμάτων σε πολύ σύντομο να «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια (με ότι πονοκεφάλους κρύβει κάτι τέτοιο) αλλά και να κάνουν έναν στοιχειώδη προγραμματισμό που σίγουρα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της προεκλογικής εκστρατείας. Φυσικά η προεκλογική εκστρατεία θα είναι σύντομη, γεμάτη εντάσεις και «τεχνητά» διλήμματα (όπως προβλέπουμε…), ενώ θα λείπουν πατροπαράδοτοι τρόποι (π.χ μεγάλες συγκεντρώσεις)...
Το έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι το εκλογικό σύστημα είναι απροκάλυπτα αντιαναλογικό, καθώς επίσης και οι έδρες θα παίζονται μέχρι τη τελευταία στιγμή, ενώ ο πρώτος στην Ελλάδα θα πάρει τουλάχιστον 3 έδρες στο νομό μας. Με βάση το δεδομένο των δημοσκοπήσεων ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε μετά το 1996 (τότε είχαμε εκλογή βουλευτή από το ΚΚΕ) θα υπάρχει για πρώτη φορά βουλευτής (βουλευτές καλύτερα…) προερχόμενοι από χώρο εκτός των «παραδοσιακών» (ΠΑΣΟΚ -ΝΔ και στην πορεία ΑΝΕΛ) κομμάτων.

Τα ονόματα που ακούγονται στο χώρο αυτό είναι πολλά και ορισμένα «τρανταχτά» με την έννοια ότι «ξεφεύγουν» από τα τοπικά όρια. Φυσικά η σύνθεση θα κριθεί και από το βαθμό που θα προχωρήσει η συνεργασία π.χ με ΔΗΜΑΡ ή και ο βαθμός ενσωμάτωσης των λεγόμενων «ΠΑΣΟΚγενών»...

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο χώρο της Ν.Δ όπου σίγουρα εκτός «νυμφώνος» θα μείνουν τουλάχιστον δύο από τους τρεις ήδη βουλευτές του, χωρίς να λείπουν και οι εκπλήξεις. Όπως έλεγε και ο Σ. Καζαντζίδης: «Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα…»

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ενδιαφέρον για έδρα έχει και ο τρίτος (πανελλαδικά) με βάση φυσικά και τον αριθμό των ψήφων που θα πάρει στο νομό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ