Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Απάτη» το κείμενο περί «προστασίας προσωπικών πληροφοριών» στο facebook

Το Facebook δεν ξέρει να διαβάζει (ακόμα) ελληνικά Μπλόκαραν τα χρονολόγια των χρηστών του facebook από το παρακάτω βαρύγδουπο κείμενο που -υποτίθεται- ότι θα τους προφυλάξει από την «κλοπή προσωπικών πληροφοριών» από το facebook. Το ξέρουμε ότι θα σας στεναχωρήσουμε, αλλά το κείμενο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια ιντερνετική απάτη (hoax), την οποία ξεσκέπασε πρώτο το γνωστό site «http://www.hoax-slayer.com», φημισμένο και πάντα χρήσιμο για την αποκάλυψη όλων των ιών και των απατών του διαδικτύου. Μας ενημερώνει λοιπόν ότι αυτό το κείμενο έρχεται και επανέρχεται σε διάφορα χρονολόγια από το 2012, αλλά πρόκειται για ένα «άχρηστο και παραπλανητικό κείμενο μηδενικής αξίας».


Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο γνωστός Αθηναίος δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook όπου πόσταρε :«Από τα λίγα νομικά που μάθαμε, δεν υπάρχουν "άρθρα L.111,112 και 113", δεν υπάρχει "κώδικας πνευματικής ιδιοκτησίας" και δεν υπάρχει νόμος "UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης" που να προστατεύει την ιδιωτική ζωή. Στο ελληνικό δίκαιο, η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύει κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα τέχνης ή λόγου από την στιγμή που αποκτά συγκεκριμένη μορφή (ν.2121/1993) και η ιδιωτική ζωή είναι απαραβίαστη κατά το άρθρο 9 παρ. 1 εδ. β' του Συντάγματος, χωρίς να χρειάζεται να το "δηλώσει" ο ενδιαφερόμενος.»

Βέβαια, το ότι σάρωσε τα προφίλ χιλιάδων ελληνόφωνων λογαριασμών, ένα κάπως σουλουπωμένο κείμενο νομιμοφάνειας, σε βάζει σε σκέψεις για τον τρόπο που οι συμπολίτες μας, ναι μεν συναινούν με τους όρους χρήσης του Facebook, (ναι, αυτούς που δεν διαβάζει κανείς) αλλά είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν από την καρέκλα, νομίζοντας ότι θα υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους με δυο-τρία κλικ.

Γι΄αυτό λοιπόν, αγαπητά μου Βεροιωτόπουλα, ενημερώστε φίλους, παιδιά, παππούδες και αφεντικά ότι 1) ποστάροντας το κείμενο αυτό στο χρονολόγιό σας δεν προστατεύετε την ιδιωτικότητά σας, 2) Το κείμενο αυτό δεν έχει καμιά νομική αξία σε κανένα δικαστήριο του πλανήτη, 3) ποστάροντάς το απλά γεμίζετε με άχρηστα σκουπίδια τις προσωπικές σας σελίδες, 4) ότι με τη χρήση του facebook αποδέχεστε τους όρους που θέτει η εταιρεία και τίποτα άλλο δεν μπορεί να ισχύσει και 5) εάν θέλετε να προστατέψετε την ιδιωτική σας ζωή, απλά μην ποστάρετε φωτογραφίες και μην τσεκάρετε κάθε ώρα και στιγμή το που βρίσκετε, τι τρώτε και με ποιους είστε!


Το επίμαχο κείμενο
 «Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: Σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 2014, απαντώντας στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, σχέδια, τέχνη, φωτογραφίες, κείμενα, κλπ, που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου. Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή. Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο αντιγράψτε το και επικολλήστε το στον τοίχο του Facebook. Αυτό θα επιτρέψει να τεθούν υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την έκδοση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει, αναμεταδώσει, ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του. Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, φοιτητές, αντιπροσώπους ή / και άλλο προσωπικό που τελεί υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ