Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ένα «Σχολείο για Κλόουν» από την παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ

Φέτος το χειμώνα ένα «Σχολείο για Κλόουν» θα ανοίξει τις πόρτες του για τους μαθητές των σχολείων, που μέσα από μια υψηλού επιπέδου παράσταση θα διδαχθούν πως, η παιδική αθωότητα, ο αυθορμητισμός και τα όνειρα, μπορούν να νικήσουν τη στείρα διδασκαλία. Με αφορμή αυτή την παράσταση, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν από την παιδική σκηνή τους μια παράσταση που παίζεται με επιτυχία στην Ελλάδα από το 1985 που το μετέφρασε η Ξένια Καλογεροπούλου. 

Το παρών έδωσαν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης, η Πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, κ. Μαρία Καραβία και κ. Θοδωρής Γκόνης, ο σκηνοθέτης κ. Τάσος Ράτζος και οι 5 ηθοποιοί της παράστασης.
Για μια όμορφη συνεργασία έκανε λόγο ο κ. Μαυροκεφαλίδης, όπου ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Καβάλας θα ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές, κάνοντας και τους δυο καλύτερους, ενώ αναφορικά με την παράσταση είπε πως «Στόχος αρχικός όταν μιλάμε για μαθητές είναι η παράσταση να καλλιεργεί την αισθητική τους αγωγή, τη θεατρική τους παιδεία, έχοντας σαν στόχο να καλλιεργούνται περισσότεροι θεατρόφιλοι στην ενήλικη ζωή τους. Το «Σχολείο για Κλόουν» είναι ένα έργο με αλληγορίες, μιλάμε για το όνειρο να υπάρχει ένα σχολείο βιωματικό, ελεύθερο, δημιουργικό, γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται πολίτες με κριτική σκέψη και αντίληψη.»
«Είναι σημαντικό, μια τέτοια στιγμή που τα ΔΗΠΕΘΕ παραπαίουν, κάποια να συνενώνονται και να ανεβάζουν παραγωγές τέτοιου είδους», είπε ο κ. Γκόνης ενώ έθιξε και το θέμα απουσίας καλλιτεχνικού διευθυντή από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. «Θα έπρεπε να έχει και να βρίσκεται εδώ, δε μπορεί ο πρόεδρος να εκτελεί εξ’ ανάγκης και χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή». Αναφορικά με την παράσταση, «τα παιδιά θα δουν ένα υψηλού επιπέδου θέατρο, γιατί στην παιδική σκηνή φτιάχνεις θεατές.»
Ύμνο στην αντιαυταρχική εκπαίδευση, στην εκπαίδευση της δημιουργίας χαρακτήρισε το έργο ο σκηνοθέτης κ. Ράτζος, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνεργασία με νέα και φρέσκα πρόσωπα. «Αυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά των ηθοποιών και των συνεργατών μου είναι ότι αντιμετωπίζουμε ισότιμα το παιδί. Όπως προσπαθούμε να βρούμε για τα παιδιά μας την καλύτερη τροφή, έτσι και στο θέατρο πρέπει να βλέπει ό, τι ποιοτικότερο. Θεωρώ το θέατρο για παιδιά σημαντικότερο, το παιδί να φύγει από την παράσταση ευτυχισμένο για να γίνει ο καλός θεατής του μέλλοντος.»


Τέλος οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση, ο Πασχάλης Αραμπατζής, ο Θωμάς Μπάντας, η Μαριλού Βόμβολου, ο Μάριος Κωνσταντίνου και ο Ανδρέας Βασιλείου, αφού μας χάρισαν ένα τραγούδι από έργο, μίλησαν για την εμπειρία τους στην παιδική σκηνή και το τι αποκόμισαν και οι ίδιοι υποδυόμενοι τους ρόλους τους. 






Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014, ώρα 11π.μ μόνο για τους εκπαιδευτικούς. Από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, καθημερινά θα δίδονται παραστάσεις για τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, στο Θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Πληροφορίες, κλείσιμο παραστάσεων στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας: 2331078140, 141 & 142.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ