Quantcast

http://picasion.com/

«Υπάρχουν περισσότεροι χώροι απ' όσους γνωρίζουμε στον τάφο της Αμφίπολης»

Εν αναμονή της εισόδου, μέσα στις επόμενες ημέρες, στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, ο καθηγητής γεωπληροφορικής Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου -ο οποίος έκανε έρευνα στον τύμβο με γεωραντάρ πριν από τέσσερα χρόνια- άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ότι υπάρχουν περισσότεροι χώροι στο μνημείο από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών δήλωσε ότι εάν δεν ανασκαφεί ότι υπάρχει σε αυτόν τον περίβολο δεν θα υπάρχει η συνολική εικόνα. «Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη νομίζω ότι αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα - έχω την αίσθηση ότι είναι πρέπει να είναι κάτι το οποίο να είναι κάτι αρκετά περισσότερο από κάποια δωμάτια και κάποιους χώρους», σημείωσε.

Επιπλέον, ο καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής Κυριαζής Πιτιλάκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δεν απέκλεισε να βρεθούν περισσότεροι θάλαμοι όσο η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του τύμβου.

Ο καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής ΑΠΘ δήλωσε: «Έχει δημοσιευθεί μία άλλη ανασκαφή στην Πέλλα με έχει το κεντρικό διάδρομο με παράλληλους χώρους και οδηγεί σε ένα χώρο με εφτά χώρους τρεις σε κάθε πλευρά και ένας στην κορυφή. Κάνω μία υπόθεση ενδεχομένως μπορεί κανείς να συναντήσει κάποιες τέτοιες καταστάσεις όσο πλησιάζει προς το κέντρο, πράγμα το οποίο περιπλέκει ακόμη παραπάνω την κατάσταση».

Την εκτίμησή του ότι ο τάφος ανήκει σε γυναίκα και πιθανότατα στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα, εκφράζει στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο διεθνούς φήμης ερευνητής και συγγραφέας Άντριου Τσαγκ. «Έχουμε σίγουρα να κάνουμε με έναν γυναικείο τάφο. Υπάρχουν 50% πιθανότητες να πρόκειται για τον τάφο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας. Σε διαφορετική περίπτωση είτε πρόκειται για τη σύζυγό του Ρωξάνη είτε για κάποιο άλλο θηλυκό μέλος της βασιλικής οικογένειας», τονίζει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ