Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το «πείραμα» που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη

Η ανασκαφή της Αμφίπολης έχει προσφέρει σε όλους τους Έλληνες στιγμές συγκίνησης και δέους, επομένως είναι εύκολο κάποιος να αναλογιστεί πώς θα νιώθουν οι αρχαιολόγοι που μετέχουν στις έρευνες στον Τύμβο Καστά κάθε φορά που έρχονται μπροστά σε μία νέα, σπουδαία ανακάλυψη. Μία σκηνή που σίγουρα σημάδεψε όλους όσοι ήταν παρόντες εκτυλίχθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αμφίπολη. Ήταν τότε που βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας, αυτό το μοναδικό δημιούργημα που γοητεύει αιώνες μετά τη σμίλευσή του. Μόλις βρέθηκε το κεφάλι και κατά τη διαδικασία μεταφοράς του έξω από τον τάφο για να πάει στο Μουσείο της Αμφίπολης, έγινε ένα «πείραμα»...
όπως υποστηρίζει το τοπικό site xronometro.com. Οι αρχαιολόγοι τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της ανατολικής σφίγγας και διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» απόλυτα και ταιριαστά!

Μετά από περίπου 2.300 χρόνια, οι εργάτες της ανασκαφής τοποθέτησαν το κεφάλι ξανά στη θέση του και για λίγη ώρα όλα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έγιναν μάρτυρες μιας σκηνής μοναδικής!

Δίπλα στο κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκαν και εκατοντάδες κομμάτια από τα σπασμένα φτερά, όπου μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν βρεθεί στην είσοδο ανασυνθέτουν το σύνολο των γλυπτών, αρκεί βέβαια στη συνέχεια της ανασκαφής να βρεθεί και το κεφάλι της δεύτερης Σφίγγας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ