Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Στα παρασκήνια μιας έκθεσης» στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Από τις 18 ως τις 26 Οκτωβρίου 2014 ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) διοργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας συμμετέχει στις εκδηλώσεις με μία δράση που μεταφέρει τους επισκέπτες μιας έκθεσης, και στην προκειμένη περίπτωση της περιοδικής έκθεσης «Παναγία μου», στα παρασκήνια της οργάνωσης και προετοιμασίας της.

Ελάτε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου να γνωρίσετε από τους επιμελητές της έκθεσης την ιστορία της προετοιμασίας της, να μάθετε για τα εκθέματα και τους τρόπους επιλογής, φροντίδας – συντήρησης και έκθεσής τους.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 
23310 29737, κ.κ. Μ. Πολατίδου, Μ. Χειμωνοπούλου

Την ίδια μέρα θα είναι επίσης δυνατή έπειτα από κράτηση η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα:

* «Στου χρόνου τα γυρίσματα, γιορτές πανηγυρίσματα. Από τη βυζαντινή πρωτοχρονιά της 1ης Σεπτεμβρίου και το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στη Λαμπρή και το Πάσχα του δεκαπενταύγουστου»: Η εκπαιδευτική δράση θα ταξιδέψει τους επισκέπτες με οδηγό τις φορητές εικόνες της έκθεσης του τρίτου ορόφου στον ετήσιο κύκλο των εθίμων της βυζαντινής και παραδοσιακής κοινωνίας, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου.
* «Παναγία μου»: στην εκπαιδευτική δράση που διοργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, oι επισκέπτες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε επιλεγμένες θεματικές παρακολουθώντας τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής της Παναγίας, ανιχνεύοντας την αποδιδόμενη προς τη Χάρη Της τιμή μέσα από το πλήθος των εκκλησιών της Βέροιας που αφιερώνονται στην Παναγία την Κυριώτισσα, την Παλιοφορίτισσα, τη Βαλτεσινή και τη Βαγγελίστρα, την Περίβλεπτος, τη Χαβιαρά, την Γοργοεπήκοο και τη Δεξιά, και γνωρίζοντας οικείες ιστορίες πίστης μέσα από τις εικόνες, τα φυλαχτά, τα τάματα και τ’ αμέτρητα προσωνύμια Της.
* Βέροια: μιλώ για την ιστορία της πόλης μου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά της: Στην εκπαιδευτική δράση, οι μαθητές θα γνωρίσουν μέσω θεματικού προγράμματος προβολής (power point) τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας της Βέροιας, και θ’ ανακαλύψουν τα αινίγματα του Βυζαντινού Μουσείου. Θα γνωρίσουν τους αξιωματούχους, τους άρχοντες και τους προστάτες αγίους της βυζαντινής πόλης – κάστρου της Βέροιας, και θ’ «ακούσουν» τις ιστορίες που διηγούνται οι επιγραφές, τα νομίσματα και οι φορητές εικόνες του μουσείου.

Για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων απαιτείται ελάχιστος αριθμός δέκα (10) συμμετοχών

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της 11ης ΕΒΑ
Αγγελική Κοτταρίδη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ