Quantcast

http://picasion.com/

Χρυσοχοϊδης : Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μεταβατική ,έχει συγκεκριμένους κρίσιμους στόχους

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το δημοσιογράφο Γιάννη Μακρυγιάννη έδωσε σήμερα παταμονή πρωτοχρονιάς ο Hμαθιώτης Υπουργός Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν η χώρα μας θα καταφέρει να αποφύγει την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ ο ο Υπουργός Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απάντησε πως η παραμονή μας στο ευρώ δεν συνιστά συμβιβασμό. Αντιθέτως, είναι η επιλογή μας ώστε η αναγκαία προσαρμογή της οικονομίας μας να γίνει στο περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας που εξασφαλίζει η Ευρώπη και όχι σε συνθήκες ζούγκλας και διεθνούς απομόνωσης.
Και για να διαλύσουμε μερικούς μύθους, αναλογιζόμαστε τι σημαίνει να ξαναγυρίσουμε στη δραχμή; Θα καταστραφεί η μεσαία τάξη της χώρας, θα χαθούν κόποι και οικονομίες ετών, οι περιουσίες των ανθρώπων θα χάσουν την αξία τους, θα υπάρξει μαζική φυγή καλά μορφωμένων νέων στο εξωτερικό. Ούτε όμως οι εξαγωγές θα ευνοηθούν γιατί η χώρα μας εξαρτάται άμεσα από τις εισαγωγές πρώτων υλών που μετά από μια υποτίμηση, θα είναι φυσικά πανάκριβες. Συνεπώς και η αναδιάρθρωση της οικονομίας θα δυσκολέψει πολύ.
Γι αυτό κ. Μακρυγιάννη παλεύουμε. Για να αποτρέψουμε αυτό το εφιαλτικό σενάριο. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Πεποίθηση μου είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής ώστε να αλλάξουμε τη χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά με βιώσιμες πολιτικές. Ελπίζω πραγματικά ότι το 2012 θα είναι μια νέα αρχή για τη χώρα.


Υπάρχει μία αίσθηση ότι θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα, αφού ο δημοσιονομικός στόχος δεν είναι εφικτός. Η μαύρη τρύπα υπολογίζεται σε κάποια δις ευρώ. Πώς μπορεί λοιπόν αυτή η κυβέρνηση να επιβάλλει κι άλλες θυσίες και πόσο θα αντέξει η κοινωνία;
Ο ελληνικός λαός έχει κάνει ήδη πολλές θυσίες, δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα που καταλήγουν να είναι άδικα και αναποτελεσματικά. Δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα που θα πλήττουν εκ νέου τα εισοδήματα. Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα και επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η δικαιότερη και στοχευμένη κατανομή των βαρών. Αναφέρομαι στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την παραοικονομία και την υποχρεωτική μείωση του κράτους.

Έχετε πει ότι η συνταγή του μνημονίου ήταν τελικά λάθος και κακώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την υιοθέτησε. Υπάρχει, τώρα πλέον, άλλος δρόμος και ποιος;
Προσέξτε, έχω πει ότι έπρεπε να είχαμε κάνει το παν για να αποφύγουμε το μνημόνιο. Έπρεπε να είχαμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα, την επομένη των εκλογών τον Οκτώβριο του 2009. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο αλλά έπρεπε να είχαμε προσπαθήσει. Αυτό έχω πει. Όπως επίσης έχω πει ότι το μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο και το έχω αποδείξει στην πράξη. Στο υπουργείο Ανάπτυξης εφαρμόσαμε αποτελεσματικά και στους καθορισμένους χρόνους όλα τα μέτρα που αφορούσαν το υπουργείο αλλά και διαπραγματευτήκαμε ώστε να αλλάξουμε συμφωνίες του αρχικού μνημονίου. Προσθέσαμε τον πυλώνα της ανάπτυξης, πετύχαμε τη μείωση της εθνικής συνεισφοράς, αλλάξαμε τη φιλοσοφία του ΕΣΠΑ ώστε να γίνει εργοκεντρικό, και το κυριότερο, πετύχαμε να μετατρέψουμε το ΕΣΠΑ σε εγγυητή ώστε να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σήμερα ο δρόμος είναι ξεκάθαρος. Πρέπει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας, να διαφυλάξουμε το κεκτημένο του ευρώ και να μείνουμε σταθεροί στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να οπισθοχωρήσει. Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της χώρας. Αυτός είναι ο δρόμος και ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει. Όσες φωνές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν άλλες λύσεις, ασαφείς ή εξιδανικευμένες, το κάνουν για κομματικό όφελος, ψηφοθηρούν εκμεταλλευόμενοι το θυμό και την οργή των πολιτών.
Πολλοί υποστηρίζουν, συχνά και εσείς μεταξύ αυτών, ότι η λύση είναι η ανάπτυξη, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Υπάρχει πλέον χρόνος για όλα αυτά ή ό,τι κι αν κάνουμε το αδιέξοδο είναι δεδομένο;
Κανένα αδιέξοδο δεν υπάρχει. Χρειάζεται να ξαναβρούμε την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση μας. Τους επόμενους μήνες πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI. Μπορεί να υπάρξουν πρόσκαιροι κραδασμοί σε αυτή τη διαδικασία αλλά, σε μερικούς μήνες, η επίδραση που θα έχει η αναδιάρθρωση του χρέους στην ελληνική οικονομία θα είναι καταλυτική.
Στη συνέχεια πρέπει να καταλήξουμε σε μια βασική γραμμή εθνικής συνεννόησης ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική, μια «γέφυρα» προς την ανάπτυξηπου θα περιλαμβάνει:
1. Συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την επόμενη τριετία σε παραγωγικές επενδύσεις, με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια οικονομικής αξιολόγησης.
2. Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ και να ενισχύσουμε με ρευστότητα την αγορά.
3. Μεταφορά πόρων για τη στοχευμένη ενίσχυση των εξαγωγών και του τουρισμού.
4. Εξυγίανση των τραπεζών, με στενή παρακολούθηση της πιστωτικής επέκτασής τους.
5. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία κέντρων επενδυτών σε κάθε περιφέρεια.
6. Δημιουργία γραφείου διαρθρωτικών αλλαγών που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Τι χρονικό ορίζοντα δίνετε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και άρα πότε θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές; Ρωτάω γιατί υπάρχουν απόψεις ακόμη και για εξάντληση της τετραετίας…
Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι απλώς μια μεταβατική κυβέρνηση. Έχει συγκεκριμένους, κρίσιμους για τη χώρα στόχους. Χρειάζεται να τη στηρίξουμε όλοι, και τον πρωθυπουργό, ανεπιφύλαχτα, έτσι ώστε να ολοκληρώσει το έργο του. Η συνεχιζόμενη συζήτηση περί εκλογών, δημιουργεί την εντύπωση μιας πρόσκαιρης κυβέρνησης και επομένως αδύναμης. Η συζήτηση αυτή δεν κάνει καλό στη χώρα.

Σας κατηγορούν ότι διατυπώσατε όψιμα τη σκληρή κριτική σας προς τα πεπραγμένα της περασμένης διετίας. Δεν συμφωνείτε κι εσείς ότι μπορεί να χάνει σε αξιοπιστία η άποψή σας, εξαιτίας της καθυστερημένης έκφρασής της; Ή ότι χάνετε σε κάποιους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, ιδίως τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς»;
Ξέρετε, ποτέ δεν θα ήταν ο σωστός χρόνος για όσους επιθυμούν να διαβάλουν τα κίνητρα μου. Μίλησα θεσμικά, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ήμουν υπουργός και στήριξα την κυβέρνηση ως το τέλος με όλες μου τις δυνάμεις γιατί έτσι έχω μάθει να κάνω σε όλη την πολιτική διαδρομή μου.
Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, έκρινα ότι είναι υποχρέωση μου προς τη χώρα αλλά και τη Δημοκρατική Παράταξη να μιλήσω δημόσια, γνωστοποιώντας τις θέσεις μου τις οποίες μάλιστα έχω καταθέσει αρμοδίως και γραπτώς ήδη από τον Αύγουστο του 2010. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και αυτή τη συζήτηση έχουμε υποχρέωση να την κάνουμε διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τους πολίτες.
Μιλήσατε σκληρά για τον Γιώργο Παπανδρέου και τα λάθη του κατά την τελευταία διετία. Ο ίδιος διαμηνύει ότι δεν θα γίνει εξιλαστήριο θύμα. Μήπως το ΠΑΣΟΚ και κυρίως εσείς τα κορυφαία στελέχη ψάχνετε όντως για εξιλαστήριο θύμα;
Συμφωνώ απολύτως με τον κ. Παπανδρέου ότι κανείς δεν πρέπει να γίνει εξιλαστήριο θύμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει απολογισμός για το πώς φθάσαμε εδώ. Κανείς δεν έχει το προνόμιο να μένει στο απυρόβλητο, με πρώτον εμένα.

Τι διαφορετικό λέτε εσείς από τον κ. Σαμαρά;
Κάποιοι προσπαθούν να ταυτίσουν την κριτική που ασκώ στη διετία με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς. Παραβλέπουν όμως τις τελείως διαφορετικές αφετηρίες μας στην κριτική που ασκούμε. Θα το ξαναπώ: οφείλαμε στο ΠΑΣΟΚ να έχουμε αντιληφθεί γρηγορότερα το μέγεθος της καταστροφής που είχε προκαλέσει στην οικονομία και στον τόπο η πενταετής διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να δράσουμε αμέσως, χωρίς καμιά καθυστέρηση. Δεν το κάναμε και γι αυτό πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Η ΝΔ ακόμη και σήμερα, σκόπιμα αγνοεί το στοιχείο των δικών της ευθυνών για τη σημερινή κρίση, και επικεντρώνεται στα υπαρκτά λάθη ή τις όποιες παραλείψεις του μνημονίου. Η διαφορά μου λοιπόν με τον κ. Σαμαρά είναι ότι εγώ θυμάμαι ενώ εκείνος ξεχνάει.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από λωτοφάγους της πολιτικής αλλά υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις που κάνουν αυτοκριτική, εξελίσσονται και προχωρούν.
Ξέρετε κύριε υπουργέ, πολλοί έχουν μπερδευτεί με τη στάση του κ. Παπανδρέου, ιδίως μετά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Μένει, φεύγει, το σκέφτεται, τι πιστεύετε εσείς ότι συμβαίνει; Εσείς τι περιμένετε να εννοηθεί ο κ. Παπανδρέου με τη φράση ότι θα πράξει το καθήκον του;
Όχι τι περιμένω εγώ κ. Μακρυγιάννη, αλλά ο απλός πολίτης από κάθε ηγέτη: να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτό δεν γίνεται σε όλες τις δημοκρατίες; Έχει άλλο περιεχόμενο η λέξη «καθήκον» που εγώ δεν αντιλαμβάνομαι;
Καθαρές κουβέντες και καθαρές λύσεις. Μπορεί ορισμένοι να βολεύονται από το ροκάνισμα του χρόνου αλλά αυτό μόνο μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί στο Κίνημα, στο κόμμα μας και τη Δημοκρατική Παράταξη. Στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, ζήτησα από τον Πρόεδρο έναν οδικό χάρτη. Αναμένω λοιπόν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της 4ης Ιανουαρίου για το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην ανασύνταξη του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις επόμενες εθνικές εκλογές με εκλεγμένη από τη βάση ηγεσία.
Εάν ανοίξει η διαδικασία εκλογής αρχηγού, ο κ. Παπανδρέου έχει το δικαίωμα να είναι και πάλι υποψήφιος; Κι αν το επιχειρήσει τι θα πράξετε εσείς;
Το έχω ξαναπεί. Σαφώς έχει το δικαίωμα που απορρέει από τις καταστατικές διατάξεις, να είναι υποψήφιος. Η γνώμη μου όμως είναι ότι στις δημοκρατίες οι ηγέτες αναλαμβάνουν την ευθύνη τους με τρόπο τέτοιο που να επιβεβαιώνει την αξία της πολιτικής. Σήμερα υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης στην πολιτική, στοιχείο επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας. Απαιτούνται υπερβάσεις από όλους μας έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε αυτή την τραυματισμένη σχέση εμπιστοσύνης.
Θα δεχόσαστε να συζητήσετε το ενδεχόμενο μίας διαρχίας, με διαφορετικά πρόσωπα στη θέση του προέδρου και του υποψήφιου πρωθυπουργού, όπως φαίνεται να σκέφτονται κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ;
Οποιοδήποτε σενάριο χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση δεν είναι παρά ένα σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Σημαίνει ότι αγνοούμε και περιφρονούμε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζητούν ένα διάλογο μαζί μας για το χτες αλλά κυρίως το αύριο.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσετε τη δική σας θέση γύρω από τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου προέδρου. Μέχρι πότε και με ποιον τρόπο πρέπει να έχει αναδειχθεί ο νέος ηγέτης;
Κοιτάξτε, έχω καθαρή θέση κ. Μακρυγιάννη, προτείνω ένα χρονοδιάγραμμα ενταγμένο στις βασικές προτεραιότητες της χώρας και του λαού, γιατί προέχει η χώρα και τα προβλήματά της, που θα οδηγεί σε εκλογές του Προέδρου και αυριανού υποψήφιου πρωθυπουργού από τη βάση. Κι όλα αυτά, πριν τις εθνικές εκλογές.
Έχετε δηλώσει ότι θα είστε υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η δήλωσή σας αυτή ισχύει για κάθε διαδικασία, που θα επιλεγεί και σε όποιο χρόνο αυτή εξελιχθεί;
Το ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα που περνάει απαξιώνεται πολιτικά και συρρικνώνεται εκλογικά. Η αγωνία μου είναι να μπει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ ισχυρή, προοδευτική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς δημοκρατία και «κατόπιν εορτής» δηλαδή σε χρόνο που αυτή η διαδικασία θα φαντάζει δίχως νόημα. Με ένα ΠΑΣΟΚ μικρό, σκιά του εαυτού του.

Εάν λοιπόν είστε υποψήφιος με ποια κεντρική εξαγγελία θα ζητήσετε την ψήφο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ;
Πιστεύω στην Ελλάδα από την αρχή. Είμαι σύμμαχος με τον κόσμο της εργασίας κι έχω αντιπάλους το πελατειακό κράτος και τον παρασιτισμό. Λέω ναι στην ελεύθερη αγορά, όχι στην αγοροκρατία. Λέω ναι στο κράτος, όχι στον κρατισμό. Ναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι τους τοπάρχες. Ναι στον συνδικαλισμό. Όχι στις συντεχνίες.
Πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να εκφράσει και πάλι το αίτημα για μια νέα κοινωνική κινητικότητα. Ένα ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί το στόχο η Ελλάδα από την αρχή. Ένα ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με παραγωγή, βιομηχανία, ανταγωνιστικότητα και πολλές εξαγωγές. Αυτό το μοντέλο δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους καλά μορφωμένους νέους μας και πλεόνασμα υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δημιουργεί μια κοινωνία συνοχής και ευημερίας. Μπορεί να δώσει στη χώρα νέα πνοή και αυτοπεποίθηση.

Κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ; Μήπως η μάχη για την προεδρία οδηγήσει σε διάσπαση, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι αρεστό σε κάποια ή κάποιες πτέρυγες;
Ο κίνδυνος σήμερα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η διάσπαση αλλά η συρρίκνωση της κοινωνικής και εκλογικής του επιρροής. Αν παραμείνουμε αδρανείς, όπως είμαστε σήμερα, και δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την πολιτική και ιδεολογική μας ανασύνταξη το ΠΑΣΟΚ θα μετατραπεί σε μουσειακό έκθεμα. Ό,τι δεν ανανεώνεται πεθαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ